Slik gjør du
Ostekaken lages på to ulike måter:
- Opp-ned-varianten (variant 1): gelé, ostemasse, kjeks
- Springform- varianten (variant 2): kjeks, ostemasse, gelé
Denne oppskriften er beregnet på variant 1, men samme oppskrift brukes på begge. (Denne kaken får mønsteret til formen preget inn i gelélokket og er en veldig dekorativ variant. Dersom du ønsker å lage ostekaken i springform, gjør du alt motsatt av gjennomgangen nedenfor.)
Gelélokk
1 pakke gelé i ønsket farge og smak lages etter anvisning på pakken (denne geléen skal være på toppen av kaken). Geléen helles i den ønskede formen og settes kaldt over natten.
Ostekakefyll
- Lag sitrongelé etter anvisning på pakken, men bruk bare 2 dl vann (du kan også bruke andre typer gelé her, ikke vær redd for å eksperimentere litt). Avkjøl.
- Pisk fløten stiv
- Pisk så rømme, ost, melis og vaniljesukker til en smidig masse, visp blandingen godt slik at det ikke blir klumper av ost i kremen.
- Bland så dette med den piskede kremen. Tilsett den avkjølte sitrongeléen og pisk videre til alt er blandet.
- Fromasjen tømmes oppå den stivnede geléen i formen. Sett formen i kjøleskap til fromasjen er stiv.
Kjeksbunn
Tøm kjeksmassen over den stivnede fromasjen og stryk den utover kaken med en spatula eller stekespade. Dette blir bunnen når kaken hvelves.
Når kaken skal hvelves over på fat, dyppes formen først et øyeblikk i varmt vann. Legg et fat oppå formen og vipp fat og form rundt. Løft formen forsiktig av, og mønsteret i formen vil gi en flott overflate på kaken.
Dersom kaken ikke slipper ved første forsøk, gjør følgende: La formen ligge snudd på fatet, løft forsiktig formen opp i kanten. Stikk forsiktig en liten plastkniv eller lignende inn langs siden mellom kake og form for å fjerne vakuumet som oppstår. Da vil kaken umiddelbart slippe formen. Det er viktig at du gjør dette i stedet for å dyppe kakeformen enda en gang, da kan du risikere å smelte geléen som ligger på toppen av kaken.