Hopp til innhold

VI FEIRER NY NETTBUTIKK! -20% RABATT PÅ HELE BUTIKKEN MED KODEN HURRA20

Handlekurv

Handlekurven din er tom

Artikkel: Hvordan kle en kake med marsipan eller fondant

Hvordan kle en kake med marsipan eller fondant

Hvordan kle en kake med marsipan eller fondant

Hvis du alltid har lurt på hvordan du kan dekke en kake med fondant, har du kommet til rett sted! Perfekt for å gi deg den fine, rene finishen på kaken din, fondant er en spiselig sukkermasse som kan brukes til å dekke kaker og lage dekorasjoner.

I denne artikkelen vil vi gå gjennom forberedelsen av kaken, glatting av fondanten og alt i mellom. Vi vil forberede deg på eventuelle utfordringer og fortelle deg hvordan du enkelt får de beste resultatene.

Fondant kan være morsomt, og vi er her for å vise deg hvordan!

1. Bake kaken

For det første, sørg for at kaken er jevn og fylt jevnt. Hvis du trenger en oppfriskning, sjekk ut veiledningene våre om hvordan du retter opp og deler en kake og hvordan du fyller kaken.

Hva slags kake du lager er også en viktig faktor å huske på. Lette teksturkaker, som angel food cake eller chiffonkake, vil ha vanskelig for å holde vekten av fondant. Kaker med tunge blandinger, som for eksempel gulrotkake, kan også skape en ujevn overflate og kan vises gjennom fondanten.

For best resultat foreslår vi at du bruker en standard oppskrift på sukkerbrød eller sjokoladekake, for enda mer stabilite. Sett lagene sammen på et brett som har samme størrelse som kaken din.

2. Forbered kaken

Før du kan dekke kaken med fondant, må du crumb coate kaken. Dette tynne laget med smørkrem fanger opp eventuelle kakesmuler og fungerer som et klebemiddel slik at fondanten din ikke faller av eller beveger seg rundt.

Ikke bruk for mye smørkrem når du crumb coater, akkurat nok til at sidene og toppen er glatte med små eller ingen spatelmerker.

3. Forbered fondanten

Du kan bruke butikk kjøpt eller hjemmelaget fondant for å dekke kaken. Fondant kommer i et bredt utvalg av farger, smaker og størrelser for å passe dine behov best; men du kan også lage din egen ved å bruke vår enkle oppskrift på Marshmallow-fondant (bare husk at hjemmelaget fondant ikke vil ha så mye strekk og elastisitet som fondant kjøpt i butikken).

Elt fondanten til den er smidig. Legg til og arbeid inn matfarge på dette tidspunktet hvis du planlegger å farge fondanten.

For best resultat foreslår vi at du bruker fersk fondant for å dekke kaken din. Gammel fondant kan tørke ut og sprekke, spesielt langs kantene på kaken din. Hvis dette skjer, kan du gni litt vegetabilsk matfett langs det tørre området til sprekken forsvinner.

4. Mål opp fondanten

Å finne ut hvor mye fondant du trenger for å dekke kaken din krever litt matematikk ... men ikke bekymre deg! Vi vil lede deg gjennom det steg-for-steg!

Mål først diameteren på kaken. For å gjøre dette, plasser linjalen på midten av kaken og mål fra ende til annen.

Så måler du høyden på kaken.

Nå kommer den morsomme delen! Sett disse tallene inn i denne formelen:

DIAMETER + HØYDE (x 2) = Diameter på fondant

For eksempel, hvis du jobber med en 20 cm rund kake som er 10 cm høy, vil formelen din se slik ut:

20 cm + 10 cm (x2) = 40 cm

5. Slik ruller du fondanten jevnt

For å få en fin, jevn rull på fondanten din, sørg for at du starter med en godt forberedt overflate. For å unngå å feste seg, støv overflaten med maisstivelse (for klima med høy luftfuktighet) eller melis (for tørrere klima).

Det er også viktig at overflaten din er ren, da fondant vil fange opp overflatetekstur, smuler, hår eller smuss (det kan høres dumt ut, men pass på at du har på deg klær som heller ikke fjerner hår eller fibre, da de kan også jobbe seg inn i fondanten din!).

Start med fondanten i form av kaken du dekker. Start for eksempel med en avrundet form av fondant for å dekke en rund kake. Bruk en plastfondantrulle (vi har en for mindre prosjekter og en for større prosjekter), kjevle ut fondanten til ønsket størrelse. Selv om du absolutt kan bruke en trekjevle, vil den sannsynligvis etterlate litt tekstur i fondanten din, slik at du ikke får den fine, glatte finishen som disse plastkjevlene tilbyr.

For nøyaktig måling foreslår vi også å bruke en silikonmatte med måleenheter. Ikke bare er det en flott non-stick overflate for å rulle ut fondanten, men den har praktiske mål for runde og firkantede kaker.

Den perfekte tykkelsen for å dekke en kake er omtrent 3 mm. For å få riktig tykkelse kan du bruke fondantstyreringer, som glir på enden av fondantrullene, eller en linjal. Rull alltid fra midten og utover, snu og løft fondanten mens du kjevler for å holde formen konsistent.

Hvis fondanten mister formen når du ruller, bruk hendene til å omforme den. Fortsett å rulle og snu fondanten til alle kantene er på linje med markeringene på målematten (eller riktig diameter er nådd).

Nå her er en vanlig nybegynnerfeil – selv om du kanskje bare trenger 40 cm fondant for å dekke kaken din, kan du bli fristet til å rulle fondanten til 45 cm for å sikre deg. Det er ikke nødvendig å gjøre det, siden fondanten din vil naturlig strekke seg når du draperer den.

 

6. Dekk til kaken

Denne delen krever litt rask bevegelse, så sørg for at kaken er frostet og klar til bruk før du tilbereder fondanten. Fondant vil tørke ut hvis den står ute for lenge, så den må legges på kaken umiddelbart mens den fortsatt er frisk og smidig. Hvis crumb coaten din har fått skorpe eller frostingen på kaken er tørr, dugg kaken lett med vann før du dekker den. Du trenger at frostingen er klebrig slik at fondanten kan feste seg til den.

Nå kommer den morsomme delen, å dekke kaken! Denne delen kan virke skremmende, men trikset er å la verktøyene gjøre alt arbeidet for deg. Sørg for at kaken din er i nærheten før du fortsetter.

For å starte, plasser fondantrullen i midten av den utrullede fondanten.

Bruk begge hender og brett den ene siden av fondanten over rullen.

Ta opp fondantrullen i begge ender. Arbeid fra baksiden av kaken til forsiden, berør kanten av fondanten til kakebrettet og begynn å draperer fondanten mot deg, og prøv å holde den så sentrert som mulig.

Rull forsiktig ut fondanten mens den drapereres over resten av kaken.

Hvis fondanten ikke dekker de nederste kantene av kaken helt, ikke bekymre deg! Når du jevner ut fondanten, vil den strekke seg for å dekke kantene bedre.

Hvis fondanten ikke er sentrert, bør du være i stand til å forsiktig fjerne fondanten og sentrere den på nytt. Hvis kaken blir skadet når fondanten er fjernet, er det bare å fryse kaken på nytt og avkjøle den til den er fast. Elt fondanten på nytt, smørkrem og det hele, og rull den på nytt og prøv igjen. 

7. Glatt fondanten

Nå er det på tide å glatte toppen og sidene. Bruk en fondant smoother for å glatte toppen først. Dette vil forhindre at fondanten beveger seg rundt mens du arbeider på sidene.

For å jevne ut sidene, ta opp en del av fondanten. Trekk og strekk forsiktig fondanten vekk fra kaken, bruk kanten av hånden for å jevne ut sidene og fjerne eventuelle bretter. Å bruke kanten av hånden hjelper også til å forhindre at fingeravtrykk dannes.

Når det er jevnt, trykk lett på fondanten til siden av kaken. Når du jevner ut sidene, flytter du brettene til de nedre kantene av kaken.

Når du jobber deg rundt, kan du finne ut at du har en siste seksjon hvor overflødig fondant vil samles. Løsne fondanten på hver side, fortsett å trekke og skyv draperingsfondanten til bunnkanten av kaken.

Hvis du finner ut at sidene på fondanten ikke fester seg til kaken, dypp fingrene på den ene hånden i en liten mengde vann og gni fingrene over innsiden av fondanten mens du løfter sidene. Trykk forsiktig til kaken med den tørre hånden.

Bruk smootheren for å sikre at fondanten har festet seg til toppen og sidene av kaken. Skyv eventuelle luftbobler til sidene, jobb deretter ned og dytt dem ut av bunnen av kaken.

Skjær av den nederste overflødige fondanten med en fondanttrimmer (en pizzaskjærer eller skrellekniv fungerer også bra), og hold deg litt utenfor kanten av kaken. Fjern overflødig fondant.

La oss nå lage den fine, skarpe kanten. Press den flate kanten av fondanten jevnere mot bunnen av fondanten. Arbeid seksjon for seksjon, glatt fondanten ved å flytte smootheren opp og ned.

Kjør kniven en gang til for å fjerne den overflødige fondanten. For et renere snitt, plasser kaken på en mindre kakeform slik at den er forhøyet og du kan få smootheren under overhenget. Kutt av overflødig og du er i gang!

Har du fortsatt noen problemer med å dekke kaken din med fondant? Her er noen tips:

  • Selv om du er forsiktig med å jevne ut, kan den siste delen av fondanten fortsatt danne en søm. Hvis du trenger å skjule det, gni forsiktig fondantsømmen med fingeren. Det vil ikke forsvinne helt, men det vil minimere utseendet.
  • På grunn av strekking og trekking kan fondant sprekke eller rive. For å fikse dette kan du lage et "fondantlim", laget ved å bløtlegge en liten mengde fondant i vann. Bruk en spatel eller en pyntepose til å påføre limet på fondanten din. Glansen vil forsvinne når vannet fordamper.
  • Mens du ruller fondant, kan du legge merke til noen luftbobler på overflaten. Disse kan du enkelt fjernes med en ren nål. Vinkle nålem for å gå inn fra siden av boblen i stedet for toppen slik at merket er mindre merkbart. Skyv luften ut og glatt med fingeren. Det er bedre å ta tak i luftbobler mens du ruller i stedet for når kaken allerede er dekket.

Kilde: wilton.com

Relatert Inspirasjon

Hvordan dekke en kake med smørkrem
grunnleggende

Hvordan dekke en kake med smørkrem

Å dekke en kake kan se enkelt ut, men det er definitivt en teknikk bak. Følg disse enkle trinnene for å legge smørkrem på en kake med en spatula, og det tomme kake-lerretet ditt er klart til dekora...

Les mer
Hvordan farge marsipan og fondant
fargetips

Hvordan farge marsipan og fondant

Her kommer en steg for steg beskrivelse av hvordan du farger marsipan og fondant.

Les mer